Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ

...
Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ
Коментари Харесай

Горещ разговор Радев - Блинкен! Причината

Държавният глава Румен Радев проведе телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, оповестиха от прессекретариата на президента. Теми от стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, както и провокациите пред сигурността, произлизащи от войната на Русия против Украйна, бяха във фокуса на диалога. Двамата разискаха нуждата от оказването на поддръжка за Украйна в тежките условия на целеустремено разрушение на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони почтени хора,

Енергийната диверсификация и предприемането на своевременни ограничения за обезпечаването на различни доставки на недопечен нефт за рафинерията в Бургас, след приключването на дерогацията за импорт на съветски петрол, също беше акцент на диалога. Президентът Радев открои опцията за построяването на петролопровод от Александруполис към Бургас, тъй че да не се стига до затварянето на основно дружество за българската стопанска система, растеж на безработицата, недостиг в доставките на горива и увеличение на цените им.
-->
Двамата разискаха и партньорството сред България и Съединени американски щати в региона на сигурността и защитата. Президентът Радев още веднъж прикани за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, до момента в който не бъде образувана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на поддръжката на своите съдружници, само че държи да запази и развива националните си качества за защита на личното си въздушно пространство, акцентира още президентът Румен Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР